Hier zijn antwoorden te vinden voor een aantal veelgestelde vragen inzake websites en webshops.
Wat is "cache" ?
Cache (spreek uit als: kesj van het Franse werkwoord cacher = verbergen) is een opslagplaats van veel gebruikte data of een kopie van de data.
Browser-cache
Een voorbeeld is de zogenaamde browser-cache. Wanneer een gebruiker een pagina opvraagt in een browser, wordt er ook een kopie van deze pagina op de harde schijf opgeslagen. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen, geluidsfragmenten en andere bestanden die van internet komen. Wanneer de gebruiker dezelfde pagina opnieuw opvraagt wordt deze in het algemeen niet opnieuw via internet opgehaald, maar van de harde schijf.
Omdat het ophalen van gegevens van een lokale schijf een stuk sneller is dan het ophalen via internet, kan dit een snelheidswinst opleveren (met name bij veelbezochte paginas).
U kunt browser cache legen door op F5 te klikken op uw toetsenbord.
Joomla Systeem Cache
Joomla heeft standaard Cache ingebouwd. Na installatie is deze functie standaard uitgeschakeld. Via de Algemene Instellingen > System kunt u rechts de Cache inschakelen. Standaard is 15 minuten. Dus elke 15 minuten wordt de Cache, en dus de opgeslagen data vernieuwd.
Deze caching functie slaat delen van een pagina op. Dit kan schelen in het aantal databank aanvragen (query) dat uitgevoerd moet worden. Let op, deze cache schijnt soms niet goed te werken met Virtuemart en sommige andere componenten.
Cache legen/wissen
Als u veranderingen in een template of bijvoorbeeld de taalbestanden wijzigt, zult u de Cache willen legen en uw pagina opnieuw laten opbouwen door uw browser. Joomla heeft in Tools > Wis Cache of > Opschonen verlopen cache de mogelijkheid om de Cache te legen. Of SHIFT+F5 tegelijkertijd.
Joomla Cache plugin
Verder is in het Joomla programma standaard een plugin meegeleverd (Extensies > Pluginbeheer > System - Cache). Deze plugin kan hele pagina's cachen wat over het algemeen betere (d.w.z. snellere) resultaten geeft. Hoewel wijzigingen in artikelen niet meteen worden meegenomen maar pas als de ingestelde cachetijd is afgelopen.
Wat is een hit?
en een paginaweergave? Wat is het verschil?
Bezoekerstatistieken
Met behulp van zoekmachines als Google en de zogenaamde 'statcounters' houdt je de prestaties van je website in de gaten. De meeste hosters bieden standaard de mogelijkheid om uitgebreide statistieken te bekijken. Hiervoor hoef je niets verder te doen.
Ook Joomla houdt standaard enkele statistieken bij, zoals bijvoorbeeld het aantal hits van artikelen. Maar zodra je wilt weten wanneer wie je artikel heeft gelezen of is je bezoeker meteen weer weggeklikt (bounce) helpt Joomla Core je niet verder.
Je wilt ook weten, hoe je je doel nog beter kunt bereiken: je homepage zo interessant mogelijk te maken voor je bezoekers. Hierbij zijn de zeer uitgebreide Google webmasterhulpprogramma's zeer behulpzaam. De statistieken die ik regelmatig bekijk bij mijn hoster bieden mij de ontbrekende informatie.
Analyse van de statistische getallen
Heb je wel eens te horen gekregen: "Ik had laatst 100 bezoekers tegelijkertijd op mijn site!" - "Het gemiddelde aantal paginaweergaves is gestegen." - "Mijn site heeft gemiddeld 40.000 hits per maand!"
Wat is het verschil tussen hits en paginaweergaves?
Hits
Iedere keer als een browser een bestand opvraagt van de webserver en de webserver vervolgens het bestand terugstuurt naar de browser is er sprake van een hit. Veel mensen verwarren een hit met een paginaweergave, maar er is een groot verschil tussen beide begrippen. Een voorbeeld om dit te verduidelijken:
Stel er wordt een HTML-pagina met daarop acht afbeeldingen, een Flash-bestand en achtergrondmuziek bezocht. In totaal stuurt de webserver elf bestanden terug naar de browser en zijn er elf hits: acht hits voor de plaatjes, één voor het Flash-bestand, één voor het muziekbestand en natuurlijk één hit voor de HTML-pagina zelf.
Er is echter maar sprake van één paginaweergave, lees hieronder waarom.
Paginaweergave
Een paginaweergave vindt plaats iedere keer wanneer iemand een HTML-pagina bekijkt. Het aantal paginaweergaves zegt dus een stuk meer over het surfgedrag van bezoekers binnen de site dan het aantal hits van de site. Leest iemand een uitgebreid artikel op de site dat tien HTML-pagina's beslaat, dan zijn er dus 10 paginaweergaves gerealiseerd. Paginaweergaves worden vaak weer verward met het begrip "unieke bezoekers". Dit komt met name door het feit dat kwantiteit bij veel webmasters boven kwaliteit gaat.
Tenslotte
Veelgebruikte gratis tellers registreren bijvoorbeeld niet het aantal unieke bezoekers, maar het aantal paginaweergaves van een bepaalde site. Daardoor kun je het de gebruikers ook niet altijd kwalijk nemen dat er verwarring ontstaat. Het gebruik van Google Analystics en goed gebruik maken van begrippen maakt vergelijken beter mogelijk en draagt bij aan meer transparantie.
Het gaat ten slotte niet om de kwantiteit maar de kwaliteit van uw website. Met andere woorden hoeveel rendement haalt u uit uw website? Hoe interessant is de inhoud van uw website.
Wat is een favicon?
Als je de uitdrukking wel eens hebt gehoord of gelezen dan weet je wat ik bedoel.
Een zogenaamd favicon is dus een herkenbaar icoontje in je browseradres links van je browseradres. Standaard wordt het Joomla favicon gebruikt wat niet erg mooi is.
Hoe maak je je eigen favicon?
Maak in je favoriete teken- of fotobewerkingsprogramma een afbeelding van ca 100px x 100px (waarbij px staat voor pixel). In plaats van een afbeelding zelf te maken zou je ook een foto kunnen verkleinen.
Ik gebruik zelf het liefst de favicon generator om een eigen favicon online te maken. Let op dat je bij het downloaden en opslaan de naam van het vers gemaakte favicon niet mag wijzigen. De naam moet blijven: favicon.ico
Waar en hoe plaats je je eigen favicon?
Dit bestandje ga je per FTP-toegang uploaden in jou standaard template map. Daar staat de standaard Joomla favicon.ico en deze ga je met je eigen favicon.ico overschrijven.
Dus het pad ernaar toe is: /public_html/templates/jeeigentemplate/favicon.ico
Browsercache legen (F5 meerdere keren! of Shift+F5) en de website opnieuw laten opbouwen. Dat is alles.