Gearchiveerde artikelen

Meer info

 

 Hier zijn antwoorden te vinden voor een aantal veelgestelde vragen inzake websites en webshops.

 

 


Wat is "cache" ?

pagecacheCache (spreek uit als: kesj van het Franse werkwoord cacher = verbergen) is een opslagplaats van veel gebruikte data of een kopie van de data.

Browser-cache

Een voorbeeld is de zogenaamde browser-cache. Wanneer een gebruiker een pagina opvraagt in een browser, wordt er ook een kopie van deze pagina op de harde schijf opgeslagen. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen, geluidsfragmenten en andere bestanden die van internet komen. Wanneer de gebruiker dezelfde pagina opnieuw opvraagt wordt deze in het algemeen niet opnieuw via internet opgehaald, maar van de harde schijf.

Omdat het ophalen van gegevens van een lokale schijf een stuk sneller is dan het ophalen via internet, kan dit een snelheidswinst opleveren (met name bij veelbezochte paginas).

U kunt browser cache legen door op F5 te klikken op uw toetsenbord.

Joomla Systeem Cache

Joomla heeft standaard Cache ingebouwd. Na installatie is deze functie standaard uitgeschakeld. Via de Algemene Instellingen > System kunt u rechts de Cache inschakelen. Standaard is 15 minuten. Dus elke 15 minuten wordt de Cache, en dus de opgeslagen data vernieuwd.

Deze caching functie slaat delen van een pagina op. Dit kan schelen in het aantal databank aanvragen (query) dat uitgevoerd moet worden. Let op, deze cache schijnt soms niet goed te werken met Virtuemart en sommige andere componenten.

Cache legen/wissen

Als u veranderingen in een template of bijvoorbeeld de taalbestanden wijzigt, zult u de Cache willen legen en uw pagina opnieuw laten opbouwen door uw browser. Joomla heeft in Tools > Wis Cache of > Opschonen verlopen cache de mogelijkheid om de Cache te legen. Of SHIFT+F5 tegelijkertijd.

Joomla Cache plugin

Verder is in het Joomla programma standaard een plugin meegeleverd (Extensies > Pluginbeheer > System - Cache). Deze plugin kan hele pagina's cachen wat over het algemeen betere (d.w.z. snellere) resultaten geeft. Hoewel wijzigingen in artikelen niet meteen worden meegenomen maar pas als de ingestelde cachetijd is afgelopen.

 


Wat is een hit?

en een paginaweergave? Wat is het verschil?

Bezoekerstatistieken

stats1Met behulp van zoekmachines als Google en de zogenaamde 'statcounters' houdt je de prestaties van je website in de gaten. De meeste hosters bieden standaard de mogelijkheid om uitgebreide statistieken te bekijken. Hiervoor hoef je niets verder te doen.

Ook Joomla houdt standaard enkele statistieken bij, zoals bijvoorbeeld het aantal hits van artikelen. Maar zodra je wilt weten wanneer wie je artikel heeft gelezen of is je bezoeker meteen weer weggeklikt (bounce) helpt Joomla Core je niet verder.

Je wilt ook weten, hoe je je doel nog beter kunt bereiken: je homepage zo interessant mogelijk te maken voor je bezoekers. Hierbij zijn de zeer uitgebreide Google webmasterhulpprogramma's zeer behulpzaam. De statistieken die ik regelmatig bekijk bij mijn hoster bieden mij de ontbrekende informatie.

Analyse van de statistische getallen

Heb je wel eens te horen gekregen: "Ik had laatst 100 bezoekers tegelijkertijd op mijn site!" - "Het gemiddelde aantal paginaweergaves is gestegen." - "Mijn site heeft gemiddeld 40.000 hits per maand!"

Wat is het verschil tussen hits en paginaweergaves?

Hits

stats2Iedere keer als een browser een bestand opvraagt van de webserver en de webserver vervolgens het bestand terugstuurt naar de browser is er sprake van een hit. Veel mensen verwarren een hit met een paginaweergave, maar er is een groot verschil tussen beide begrippen. Een voorbeeld om dit te verduidelijken:

Stel er wordt een HTML-pagina met daarop acht afbeeldingen, een Flash-bestand en achtergrondmuziek bezocht. In totaal stuurt de webserver elf bestanden terug naar de browser en zijn er elf hits: acht hits voor de plaatjes, één voor het Flash-bestand, één voor het muziekbestand en natuurlijk één hit voor de HTML-pagina zelf.

Er is echter maar sprake van één paginaweergave, lees hieronder waarom.

 

Paginaweergave

Een paginaweergave vindt plaats iedere keer wanneer iemand een HTML-pagina bekijkt. Het aantal paginaweergaves zegt dus een stuk meer over het surfgedrag van bezoekers binnen de site dan het aantal hits van de site. Leest iemand een uitgebreid artikel op de site dat tien HTML-pagina's beslaat, dan zijn er dus 10 paginaweergaves gerealiseerd. Paginaweergaves worden vaak weer verward met het begrip "unieke bezoekers". Dit komt met name door het feit dat kwantiteit bij veel webmasters boven kwaliteit gaat.

Tenslotte

Veelgebruikte gratis tellers registreren bijvoorbeeld niet het aantal unieke bezoekers, maar het aantal paginaweergaves van een bepaalde site. Daardoor kun je het de gebruikers ook niet altijd kwalijk nemen dat er verwarring ontstaat. Het gebruik van Google Analystics en goed gebruik maken van begrippen maakt vergelijken beter mogelijk en draagt bij aan meer transparantie.

Het gaat ten slotte niet om de kwantiteit maar de kwaliteit van uw website. Met andere woorden hoeveel rendement haalt u uit uw website? Hoe interessant is de inhoud van uw website.

 


Wat is een favicon?

Als je de uitdrukking wel eens hebt gehoord of gelezen dan weet je wat ik bedoel.

favicon afb

Een zogenaamd favicon is dus een herkenbaar icoontje in je browseradres links van je browseradres. Standaard wordt het Joomla favicon gebruikt wat niet erg mooi is.

 

Hoe maak je je eigen favicon?

Maak in je favoriete teken- of fotobewerkingsprogramma een afbeelding van ca 100px x 100px (waarbij px staat voor pixel). In plaats van een afbeelding zelf te maken zou je ook een foto kunnen verkleinen.

Ik gebruik zelf het liefst de favicon generator om een eigen favicon online te maken. Let op dat je bij het downloaden en opslaan de naam van het vers gemaakte favicon niet mag wijzigen. De naam moet blijven: favicon.ico

Waar en hoe plaats je je eigen favicon?

Dit bestandje ga je per FTP-toegang uploaden in jou standaard template map. Daar staat de standaard Joomla favicon.ico en deze ga je met je eigen favicon.ico overschrijven.

Dus het pad ernaar toe is: /public_html/templates/jeeigentemplate/favicon.ico

Browsercache legen (F5 meerdere keren! of Shift+F5) en de website opnieuw laten opbouwen. Dat is alles.

 

 

Hier vindt je allerlei tips en truucjes voor je website gebouwd met Joomla.


Artikel bekijken zonder een menu-item aan te maken

Soms wil je als auteur een artikel bekijken zonder meteen een menu-item aan te maken.

Zorg dan dat je artikel wel gepubliceerd is. Onthoud het ID nummer van het artikel (helemaal rechts in het artikelenoverzicht) in dit overzicht is het nummer 71

Ga naar de frontend van je website en typ achter het browseradres

index.php?option=com_content&view=article&id=71

 

Je ziet nu de website met het geopende artikel. Hiervoor moet het artikel wel gepubliceerd zijn.


Foto's plaatsen

Je hebt zelf digitale foto's gemaakt van je onderwerp en die wil je plaatsen op je website. Als je de eigenschappen van een foto kijkt dan zie je in de gegevens een nietszeggende naam met een formaat-aanduiding JPEG (bijv. IMG_1967.JPG), een datum en tijd en afmetingen van bijvoorbeeld 3264x2448 en de grootte 3,6 MB. Als je deze foto bekijkt op je favoriete viewer dan wordt deze beeldschermvullend getoond. Voor het gebruik op je website is deze foto veel te groot. Ik ga je een manier uitleggen om deze foto te verkleinen tot hanteerbaar formaat.

  1. Haal je foto's van je digitale camera op je PC (dit heb je waarschijnlijk al eens gedaan en ik zal niet ingaan op deze handelingen omdat iedere camera anders werkt).
  2. Open je bewerkingsprogramma (je kunt een Open Source Programma FastStone Image Viewer gratis downloaden) en zoek je foto op op je PC.
  3. Onder BEWERKEN > Afmetingen afbeeldingen (CRTL+R) opent een popup om de gewenste afmetingen in te stellen. Maar wat betekent nu 3264x2448 px precies? De eenheid "px" staat voor pixel. Je beeldscherm waar je nu naar kijkt is misschien 1280x800 pixel of iets dergelijks. De originele foto zou dus niet in een keer te bekijken zijn en zou de opmaak van je website kunnen verstoren. Een afmeting van een maximale breedte van 600 px is ruim voldoende. Overschrijf dus de waarde van 3264 met 600 en FastStone zal de tweede waarde zelf aanpassen (mits het vinkje is gezet bij "Behoud verhoudingen"). Druk op OK en FastStone gaat de bewerking van verkleinen uitvoeren.
  4. Onder BESTAND > Opslaan als opent nu een nieuwe popup waar je deze kopie van je originele foto een nieuwe inhoudelijke naam kunt geven. Let op dat je geen spaties, komma of punten gebruikt in de naam. Wel toegestaan is een underscore _ (bijvoorbeeld heusden_1.jpg). Bij OPTIES open je een nieuwe popup waar je de resolutie nog kunt wijzigen. Kies een waarde tussen de 75 en 80%. Dit is ruim voldoende voor internetgebruik. Tussen de schermen links (originele foto) en rechts (je verkleinde kopie) is geen verschil te zien. De afmeting van je bewerkte foto is gekrompen naar ongeveer 50 kb. Druk op OK en sla je bewerkte foto op als kopie in een separate map op je PC.
  5. In Joomla! administrator ga naar Mediabeheer. Hier kan je je eigen mappenstructuur aanmaken zodat je je foto's makkelijk terug kunt vinden. Rechtsboven typ je in het invoerveld de gewenste naam zoals bijvoorbeeld "eigen" en dan klik je op "Map aanmaken". Na enkele seconden zie je een nieuwe map verschijnen met de gekozen naam "eigen".
  6. Ga in de map en kijk aan de onderkant van je scherm en kies je foto die je wilt uploaden om deze te kunnen plaatsen. Klik op "Start upload". Na enkele seconden verschijnt de gekozen foto als kleine afbeelding (icoontje of thumbnail).
  7. Ga naar Algemene Instellingen > tabblad Website naar de Media-instellingen en zorg ervoor dat de instellingen voor het pad naar je mediamappen alleen "images" staat.

   mediainstelling

   Hiermede kun je in je editor de foto in je tekst plaatsen. In de JCE-editor geef je voor een grote foto aan Uitlijning: left en Clear: both. Als je nog aangeeft dat boven en onder 5px afstand gehouden moet worden dan loopt de tekst nu niet om je foto maar wordt onder de foto voortgezet. Ook kun je nu nog de afmeting van de foto aanpassen als deze nog steeds te groot is. De verhouding behouden.
  8. Eventueel moet je nog de instellingen in je editor moeten aanpassen indien je de juist aangemaakte map niet kunt openen. Ga naar Componenten > JCE Editor > Groups > Default > en kijk onderin in de Plugin-opties naar het File Directory Path (bestandenpad):

   editorinstellingen

   Laat alleen "images/" staan. Nu ben je wel in staat om in de editor je map met je foto te vinden.
  9. In je editor (bijvoorbeeld JCE) klik je op het icoontje voor afbeeldingen:

   editor image

   en je zoekt je foto op (in dit geval de plaatsing en instellingen voor de eerste afbeelding "mediainstellingen":

fotoinstellingen

Deze instellingen kun je ook achteraf wijzigen totdat de foto precies past in de tekst. In het voorbeeldje zie je wat met de tekst zal gebeuren ten opzichte van de foto.


Foto met een link

Je wilt aan een kleine foto in een tekst een grotere foto linken. De grotere foto moet openen in een Popup zodat een bezoeker van je site de grotere foto rustig kan bekijken.

 

Hoe voeg je dus een link toe aan je kleine foto?

Je plaatst een kleine foto (thumbnail) in je tekst met de JCE editor.

Hoe je dit moet doen heb je kunnen lezen in het vorige artikel.

 

<img    roept een afbeelding op

src=    de source met het pad waar de foto staat tussen aanhalingtekens

alt=     de alternatieve tekst als een browser de foto niet kan tonen

title=   wordt getoond als de muisaanwijzer op de foto ligt

tevens kan de opmaak van de foto nog worden ingeven

 

zonsondergang groot

De grotere foto staat in dezelfde map maar met een andere naam. In mijn voorbeeld is dat "zonsondergang_groot.jpg"

 

Hoe kan je de grotere foto linken aan de thumbnail?


Daarvoor moet je eerst nog weten hoe een link wordt opgegeven.

In HTML is iedere link alsvolgt opgebouwd:
<a href="/ ...">de link</a> Tevens kun je nog opgeven of de link in een nieuw browservenster wordt geopend of in het reeds geopende. Voor een bezoeker is het niet altijd aangenaam om met iedere link een nieuw venster te laten openen. Maar het is wel wenselijk het gaat om een link naar een andere website. Deze eigenschap heet "target" en kan zijn "_self" (voor hetzelfde venster) en "_blank" (voor een nieuw venster).

 De link voor onderstaande foto met link luidt: 
<a href="/images/artikelfotos/zonsondergang_groot.jpg" class="jcepopup zoom-top-right" data-mediabox="1" type="Image/jpeg" data-mediabox-width="400" data-mediabox-title="Zonsondergang"a> <img style="mergin=bottom: 20px; margin-top: 10px; float: left;" src="/images/artikelfotos/zonsondergang_klein.jpg" alt="zonsondergang klein" title"zonsondergang" height="50" width="50" /a>

zonsondergang klein

 

 

P.S. Uiteraard kan je ook linken naar een artikel op je website of een externe link invoegen.

 


Een module in een artikel plaatsen

Ga in Extensies > Pluginbeheer en activeer de Joomla Core plugin Inhoud-Laad modules. Ik heb zelf in de parameters ervoor gekozen om de te plaatsen module tussen <DIV>'s te zetten.

Open nu je module die je wilt plaatsen en je typt in plaats van bijvoorbeeld left bij Positie: eigen

Ga in Artikelenbeheer naar je artikel. Op de plaats waar je je module wilt plaatsen en gebruik de volgende code

{*loadposition eigen*}

zonder de *

 

Zodra je je editor omschakelt naar HTML-modus bent je in staat om de module de nodige style (opmaak) voor de precieze plaats in je artikel mee te geven.

 


Website offline zetten lukt niet

 Als je de Joomla website offline wilt zetten, kan je dit makkelijk instellen onder Systeem > Algemene instellingen. Zet bij "website offline" de radio-button van Nee op Ja. Evenentueel kan je nog een eigen tekst invullen.

Opslaan en sluiten. Je ziet de melding dat de instellingen zijn opgeslagen.

Als je nu de voorkant bekijkt verwacht je een blanco scherm met een inlogscherm in een kader.

Indien je dit niet ziet, moet je de cookies verwijderen. Dus F5 meerdere keren drukken. Zie je nog steeds geen blanco scherm kan je de cookies verwijderen in je developer-extensie van je browser. Zoek de opslag van cookies op en verwijder alle sessie-cookies.

 

 

Iltisclub_website
treffersschilderwerken
deschroef
dekleinemeijerij
debpacker
fjmgbooks
vwiltisclub
syncrobus_kl

 

De foto's in één bepaalde map in mediabeheer worden getoond.

Werkwijze is werkelijk simpel. De instellingen gebeuren eenmalig in het Pluginbeheer en gelden voor alle mappen die worden opgeroepen.

Er kunnen meerdere diashows worden vertoond door foto's in meerdere mappen (ordners) te plaatsen.

Bovenstaande slideshow is opgeroepen door volgende syntax te plaatsen in dit artikel:

{*besps}portfolio{/besps*}  

 

)* zonder de * uiteraard